Sint Maarten 2017

  Mario's website      laatste aanpassing 19 september 2020      Darten: GGC     Nieuwe motor

                                    Sint Maarten maart 2017

Hotel La Plantation Oriënt Bay       C’est bon ici

 

Logeren in koloniale stijl, Bungalowkamers en villa’s, Ontbijt op je houten veranda, Loungen aan het zwembad, Wandelend naar Orient Bay strand Hippe beach clubs: santé! Gekleurde huisjes met houten veranda’s, schommels aan de beach bar en een zandstrand waar je mond van openvalt. Hotel La Plantation heeft alles in huis voor een relaxte strandvakantie. Ontbijten doe je hier met een pain au chocolat, want dit is het Franse deel van Sint Maarten. Natuurlijk op de veranda van je eigen kamer of huisje. Binnen is alles aanwezig, van koffiezetapparaat tot airco en van klamboe tot föhn. Maar binnen zitten op dit Caribische eiland is geen optie. Spring in het kleine-maar-fijne zwembad voor wat verkoeling, ontspan in de huisbieb of wandel op je gemak naar het gezellige strand van Orient Bay. Met hippe beachclubs waar de ligbedden klaarstaan en je een kokosnoot met een rietje krijgt. Santé!

1. Entree restaurant, bar, zwembad  2. Naam complex  3. Huisje 622  4. Balkon  5.  Uitzicht

Het hotel heeft een samenwerkingsverband met 5 strandtenten, waar de gasten gratis mochten liggen, anders kost het 25 euro voor 2 ligbedjes.

85% van de inkomsten bestaat uit toerisme, de rest bestaat uit landbouw en visserij. totale BBP is 1.2 miljard euro.

Naast Sint Maarten liggen Eustatius en Saba deze eeft de hoogste berg van Nederland en is 800 meter hoog.

Wij verbleven rechts boven bij Oriëntal Beach, dat is de baai onder het eilandje met tekst Atlantic Ocean. bij nr 1.

Aan de zijkant van de weg gaan staan en wachten tot een busje langs komt, even zwaaien of hij wil stoppen. Vragen waar hij naar toe rijdt, voor 2 dollar/euro rij je tot eind van zijn bestemming. Kun je geen auto voor huren en parkeren is dan geen probleem.


Vandaag willen wij naar de Franse hoofdstad Marigot. Dat ligt aan de linkerzijde net boven het grote binnen water.

Binnen 10 minuten een busje en er zaten maar een paar mensen in, enkele keren mensen in en uit gestapt, maar het was niet propvol zoals in Dominicaanse rep.

Sint Maarten is niet echt groot, het is 86 vierkante km groot en heeft 76.000 inwoners Het is verdeeld in een Frans 2/3 en Nederlands gedeelte 1/3 grootte. De verdeling tussen de twee landen geschiedde in 1648, na diverse keren van eigenaar te zijn veranderd, is in 1817 definitief het verdrag getekent.

Marina Fort-Louis meteen gezonken vrachtschip of is het iets anders?

Aan de kade is een kleine markt met kraampjes en ook hier waarschijnlijk vis verkocht wordt, het stonk er tenminste wel naar.

De heuvel op naar Fort Louis, een heel mooi uitzicht over Marigot.

Even later verscheen ineens een leguaan. Natuurlijk even op een muurtje staan, echte vent, toch?

Op de kaart was nog een haventje enkele honderden meters verderop. Het was rond lunchtijd, dus daar beiden een Red Snapper gegeten.

De volgende dag een beetje relaxen aan het strand.

Daarna naar de Nederlandse hoofdstad Philipsburg. Het heeft een mooie baai met prachtig water. Helaas is er verder niets te beleven.

Daarna een busje gezocht en naar Maho-Bay beach gereden.

MaHo-Bay is bekend om de vliegtuigen die over laag het strand scheren. Martine een cheeseburger en ik spare-ribs, deze zat vol BBQ saus je proefde totaal geen vlees.

Daarna twee busjes moeten nemen om via Marigot bij Oriënt Beach te komen.

Bijna het gehele eiland rondgereden voor 20 dollar totaal.

Het viel nog niet mee om de straal vliegtuigen te filmen, ineens waren ze er. Als zulke starten voelde je op 100 meter afstand de wind je bijna om ver blazen en het stonk nogal naar de kerosine.

Natuurlijk weer een keertje relaxen bij het zwembad en wat drinken aan de bar.

Er was alleen een barretje bij het Thais restaurant, waar alleen in het weekend lokale mensen zaten.

's avonds na het eten dronken wij hier wel een paar pilsjes.


Het plein zag er porachtig uit met rondom 6 restaurants en in hetr midden een podium waar twee maal een zanger stond.


Een dagje vrij, een stukje langs het strand wandelen en zonnebaden en even een cocktailtje drinken op een schommel.

Galian een vlinderfarm zoeken.Na een tochtje over strand en holle stenen aan het strand, enkele km gelopen, Eerst nog de weg gevraagd. Daarna gelukkig gevonden en op de juiste tijd aanwezig. Blijkbaar fladderen ze alleen tussen 120 en 12 in de ochtend en alleen bij zonneschijn.

Op de juiste tijd ergens zijn scheelt heel veel. Er was net een busje met cruise gangers aangekomen en kregen uitleg.


Tja dan ga je er gewoon bij staan.

Er was ook nog een lief poesje die op het complex door het personeel werd verzorgd.


Zij (Mustique) is een drie maand oud katje die zelf bepaalde bij wie zij ging liggen en hoeveel aandacht zij zelf nodig had.


één avond volgde zij ons naar ons huisje en wilde niet terug gaan. Een tijdje niet gezien was ze plots weer 's ochtends bij ons, ham gevoerd en in een shawl gewikkeld naar restaurant gebracht. Wat denk je, de volgende dag was zij weer bij ons.