Letland 2016

  Mario's website      laatste aanpassing 2-5-2020      Darten: competitie & foto's      Nieuwe motor

                                                     Letland

De grens overgegaan en rijden naar paleis Rundale, is gebouwd in 1736 en ligt 12 km van Bauska 70 km ten zuiden van Riga.

Om te filmen en of foto's maken mocht je 5 euro betalen voor elk apparaat. Onze oost duits/siberisch uitziende gids, vertelde haar verhaal zonder intonatie of gevoel. ze dreunde het zomaar op zonder aan te kijken.

Paleis Rundāle is gebouwdmet  als  voorbeeld het kasteel van Versailles. Het interieur telt 138 zalen, verdeeld over twee verdiepingen. Een groot deel van deze zalen is gerestaureerd: de restauratie begon dertig jaar geleden en is nog steeds niet geheel voltooid. Het paleis herbergt een rijke collectie schilderijen, verguldsels en porselein.


De beroemdste zalen zijn de Witte Zaal, die vroeger als balzaal werd gebruikt, de Gouden Zaal, die de troonzaal was, en de Grote Galerij, die als banketzaal fungeerde. Deze drie zalen bevinden zich in het centrale gebouw, waar ook de privézalen van de hertog zich bevonden. De hertogin en de overige familieleden woonden in het westelijke gebouw. De meeste oorspronkelijke meubelen van het paleis zijn na 1920 verdeeld geraakt over verschillende Europese landen, hoewel sindsdien enkele oude meubelen weer zijn teruggekeerd, als gift van de nakomelingen van de vroegere eigenaars, zowel die van de hertog Biron als die van de twee Russische families die er gewoond hebben.

Wij rijden verder en gaan naar de hoofdstad Riga. Na een heel eind de stad door gereden hebben, verblijven wij in het days hotel.

Er staan veel mooi gerestaureerde gebouwen in Riga met veel beelden en versierselen.

Wij kwamen aan op een zondag en het was wel heel erg rustig met het verkeer.
Artistieke foto, via een spiegel

Het Vrijheidsmonument van Riga is een beeld van een vrouw die drie sterren in de lucht houdt. Bij Letten is de vrouw bekend als Milda. De drie sterren staan voor Koerland, Lijfland en Letgallen, de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan. Het opschrift luidt TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI (voor vaderland en vrijheid).


Het monument is tussen 1931 en 1935 tijdens de eerste onafhankelijkheid van Letland opgericht. Het is gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse Onafhankelijkheidsoorlog (1918-1920).

Op het huis zijn alle dorpen en steden zichtbaar via een schildje.

Een dorp kan ook uit 6 huizen bestaan.

Aan het plafond een boot in diverse delen.

De Aitvaras is een fabeldier uit 1547, binnenshuis een zwarte kat, buiten een draak. Een gewonde Aitvaras geneest bij het aanraken van de grond.
Een vrouw was hier goed op haar snaarinstrument aan het spelen.

Beelden gemaakt van rotsblokken en ijzer.

Martine wou een handtasje, nu heeft zij er eentje.

Af en toe smallere straatjes ingaan om te zien of er een leuk binnenhofje is.

Wat eten en drinken, daarna met de bus naar ons hotel.

Het regende vaak heftig en werd behoorlijk fris. Er lagen dekentjes, dus maar gebruik van maken.

Gisteren beneden in de bar wat drinken, nu moesten wij op de zesde verdieping op het balkon. Wel leuk in de regen !!

                                                                                                                                                   Het gebouw was o.a. het uitzicht.

Sigulda medevil castle of wat er van over is. De muren worden langzaam gerestaureerd. In de verte (4e foto) gaan wij dat kasteel bezoeken.

Deze toren ingegaan, (zie 3e foto hierboven) er was zelfs een lift in.


Rechts is de entree, lijkt wel de efteling.

Nu naar het 13e eeuws kasteel Turaida, die wij 6 km verderop zagen staan.

Helaas was het ingericht als museum, maar de toren kon je beklimmen en had je uitzicht. Ook hier zijn ze aan het restaureren. Eerst terug naar het hotel en 's ochtends vertrekken naar Estland.