Mario's website laatste aanpassing: 25 november 2024 Vakantie: Torremolinos
Litouwen
In de hoofdstad Vilnius staat deze toren en kathedraal uit het jaar 1251. Het Presidentieel paleis.
Op zoek naar de joodse wijk met Peter en Wilma, zien wij een binnenplaatsje en besluiten daar wat te drinken.
Dit is Bar Bukowski, simpel gecreerd, maar je voelt je er meteen thuis.
Op een gegeven moment krijg je trek en Peter kan niet tegen gluten, dus wij een plankje met drieen en Peter deelt de kippetjes uit. Na drie schalen kip zaten wij echt een beetje nokkie vol.
Het kasteel van Trakai is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van Litouwen. Het is gelegen op een eiland en wordt omsloten door de meren Galvé, Akmenos, Lukos, Totoriskiu en Gilusio.
Het bouwwerk stamt uit de veertiende eeuw. In de vijftiende eeuw verloor het kasteel zijn militaire belang, en kreeg een bestemming als woonresidentie en later als gevangenis. Geleidelijk raakte het in verval. In de twintigste eeuw is het kasteel weer in fases hersteld in een vijftiende-eeuwse stijl.
Etnografisch openlucht museum in Rumsiskes. Hier staan boerderijen en soorten huizen van Litouwen.
Er stonden ook diverse koetsjes en sleeën
De volgende ochtend reden wij naar de tweede grootste stad Kaunas.
Na een lange busrit komen wij aan bij havenstad Klaipeda (Memel).
Ons hotel ligt tegen de haven van waaruit 4 veerponten heen en weer varen naar het schiereiland Kuršių nerija (de Koerse Schoorwal).
Het eiland is half van Rusland en Litouwen.
Kuršių nerija, de Koerse Schoorwal, is een smalle strook zand uitrekken 97 kilometer lang en 3 km breed langs de Baltische Zee.
Inmiddels aan de overkant aangekomen, gaan wij naar het beeldenbos Neringa.
Volgens de legende werd het eiland een lange tijd geleden gevormd door reusin Neringa. Het meisje maakte een schiereiland in de Oostzee om het land te beschermen van de stormachtige zee en tevens een dijk voor vissers om te kunnen vissen.
De Heksenheuvel (Litouws: Raganų kalnas) in het Litouwse dorpje Juodkrantė.
De Heksenheuvel is een met bos begroeide heuvel, waarbij langs een pad dat naar de top leidt meer dan 70 unieke houtsnijwerken staan. Het project startte in 1979. De naam van de Heksenheuvel is verbonden aan een oude, Litouwse legende. Hier werden in het verleden feesten gevierd op de heuvel tijdens midzomer.
Onderweg komen wij aan bij een stelling waar veel aalscholvers verblijven. Ze schijten de bomen rondom hen allemaal dood.
Onderweg begon het nogal flink te regenen, op het moment dat wij uitstapten was het nagenoeg droog.
Verder gereden naar het strand met een zonnewijzer, die ook ´s nachts gebruikt maakt van de maan.
In de verte is het eiland Russisch.
Ook hier stonden typische huizen (ook pas gebouwde) in dit dorpje.
Kruisheuvel Litouws: Kryžiu kalnas is een bedevaartsoord zo'n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai.
De eerste kruisen werden geplaatst op de voormalige Jurgaičiai of Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831).
Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen.
Dit wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen.
Wij hebben nu een lange rit voor de boeg, om niet te laat aan te komen bij paleis Rundale in Letland, koopt iedereen zijn lunch in de supermarkt en eten het in de bus op.